Direktlänk till inlägg 8 april 2011

Något folk nu ska få veta om mig (Ida)

Av Ida Adamsson - 8 april 2011 23:03

Detta blir ett långt inlägg så den som har tid läser om den vill.

Detta kommer handla om mitt beteende som jag haft sen jag föddes. 

Jag har gått hos en psykolog på senaste tiden här i halmstad.

Första anledningen var för att jag var ledsen för att ha lämnat familj och vänner och jag var väldigt sur och deppig. Då började man lätt komma in på mitt beteende också. Vi gjorde en undersökning och pratade en hel del om just mig. 

Det vi kom fram till var att jag har ADHD off. Kallas också ADD men det ordet används inte längre. 


ADHD off är att jag har väldigt svårt att konsentrera mig och min uppmärksamhet är väldigt svag. Jag är väldigt ofokuserad som person och har svårt att börja med saker och ting och svårt att slutföra saker och ting. 


Detta har jag haft sen jag föddes och det kommer fram nu när jag är 21. 

I hela mitt liv har jag haft svårt i skolan. Jag har fått extra lärare och även gått på en lite mindre skola där dom hade tid att hjälpa mig. 


Jag led mycket av stress vilket gjorde mig väldigt lätt irriterad. 

Jag var irriterad i stort sett hela mitt liv. 

Det var väldigt jobbigt för mig och jag visste inte vad jag kunde göra åt detta.

Min skol gång tog lång tid. Men jag tog tillslut studenten 2010. 

Med mycket hjälp. Dock ett samlat betygs dockument jag gick ut med. Men ändå jag har tagit min student. 


Allt från första början kunde ha löst sig bara jag hade fått min diagnos ADHD off/ ADD. Då hade inte allt behövt vara så jobbigt. 

Jag var mobbad från årskurs 2 i lågstadiet tills jag kom till gymnasiet och fick nya vänner. Jag hade vänner när jag var mindre och endel är kvar. Jag är så glad att dom finns kvar fast jag betett mig som skit. 


Att få diagnosen så sent tycker jag är skönt på ett sätt men sjukt dåligt på ett annat sätt. Det bra sättet är att jag äntligen har fått hjälp och kan nu leva ett glatt liv med min medecin jag fått. Det dåliga är att detta kunde ha skett mycket tidigare om bara skolan hade tagit tag i saken och kollat upp mitt problem. 


Min medecin jag tar heter Concerta. 

Så vad är då Concerta? 

Jo "Concerta används för att behandla ADHD (attention deficit hyperactivity disorder; på svenska uppmärksamhetsstörning/hyperaktivitet) hos tonåringar och barn över 6 år. Det används tillsammans med andra former av behandling som en del i ett övergripande behandlingsprogram för ADHD. Det innehåller ett centralstimulerande medel (metylfenidathydroklorid) som förbättrar uppmärksamheten och minskar förekomsten av impulsivt beteende. Tabletterna tillverkas som en s.k depotberedning, vilket innebär att det aktiva innehållsämnet frisätts långsamt. 


Det är vanligt att patienter med ADHD är oroliga eller överaktiva och har svårt att koncentrera sig. Många barn och tonåringar uppvisar sådana symtom emellanåt, men för patienter med ADHD har symtomen en störande inverkan på deras funktionsförmåga och uppträder i mer än ett sammanhang (tex. både hemma och i skolan).

Behandling med Concerta får endast påbörjas under överinseende av läkare som är specialiserad på beteendestörningar hos barn och/eller ungdomar."


Detta är en medecin jag fått som jag ska ta när jag vaknar. Jag måste ställa min klocka 30 min innan jag vaknar och äta medecinen och sen somna om. Då vaknar jag pigg och kan fokusera på min vardag. Medecinen går igenom min kropp under dagen och på kvällen är den slut och jag kan somna. Detta gör att jag får energi att kunna göra saker vardagligen och jag slipper stress osv. 


Något man ska tänka på är att jag är inte annorlunda än alla andra på denna jord. Jag är precis som alla andra förutom att jag har lite svårt med min fokus och allt det där. Men med hjälp av medecinen så blir jag glad och aktiv som person. 

Se inte mig som något annat nu utan jag är fortfarande gamla vanliga jag. Fast glad och piggare och mer uppmärksam. 


Jag var orolig för vad folk skulle tycka om denna diagnos på mig. 

Det jag fick höra var att det var skönt att jag nu fått ett svar och får hjälp.

Jag blir på ett sätt en ny glad Ida. Det stressiga och ouppmärksamma är över. 


Skillnad på ADHD och ADD är att ADHD det är att man är hyper och inte kan varva ner och man blir väldigt lätt arg. Det kallas ADHD ON. ADD är nästan dessamma fast man är inte hyper. Man har i stället ingen ork eller det är något som gör att man inte tar tag i saker och ting. Detta kallas ADHD OFF.. 


Orka du läsa allt detta så förstår du nog mig bättre nu. Om du inte orkade så jaja gör inget för mig :) 


Jag orkade gå i 2 timmar och 42 minuter nu på kvällen med min kille. Jag skulle vara däckad nu. Men jag mår jävligt bra. 


Jag är otroligt glad över att jag nu får hjälp med att klara av min vardag. 

Tack för att du läste om du nu gjorde det :D

Ha en trevlig helg. Det ska i alla fall jag ha :) 

 
 
Ingen bild

Maria

9 april 2011 09:08

Åh Ida! Vad glad jag blir att du har fått hjälp som får dig att må bättre. Jag har ju sett dig växa upp och vet ju att du inte har klarat stress och press. så skönt det måste vara för dig att äntligen förstå varför. Jag själv skulle aldrig ha gissat på att du har adhd. men nog är det märkligt att ingen annan, speciellt i skolan som kunnat se, de borde ju ha såpass mycket erfarenhet? Stor kram till dig lilla Ida

Ida Adamsson

9 april 2011 09:44

Ja man tycker ju att skolan borde ha fattat. Jag har ju gått på samma grundskola i ändå 10 år. Så något borde dom ha märkt. Det var ju tal om att göra en undersökning för dyseleksi. Men den gjorde dom aldrig.

 
Ingen bild

natta patta

9 april 2011 09:25

Klart ja fortfarande tycker om dig o det gör flera oxå, du är juh min bästa vän. skönt för dig att du har fått svar, måste kännas bättre för dig. jävla skit katrineholm kan man juh inte lita på dom gör inte ett skit! menmen... saknar dig/er jätte mycket!!!! hoppas ni kommer ner till påsk<3 kram

 
Ingen bild

nyanser@flashback

13 april 2011 01:56

Blev också rätt glad när jag kom till insikt och min diagnos adhd blev fastställd. Dock så verkar jag ha en blandning av just de båda (adhd+add) "If you start me up, if you start me up I never stop.." :P Trodde även att Concertan skulle hjälpa mig, men den gör mig mer ångestfylld när den går ur kroppen, än ångesten jag har annars (hela dagarna) Så frågan är om inte nån annan medicin finns för att dämpa denna eviga torktumlare jag har inombords? I alla fall - funkar medicinen för dig så e jag glad för din skull. Själv får man fortsätta självmedicinera med ångestdämpade medan fortsatt kontakt med den misslyckade vården upprätthålls med nöd o näppe (I Mina Ögon) //kram Nyanser

Ida Adamsson

13 april 2011 12:38

Det där låter inge vidare. Hoppas att du tillslut får hjälp av någon medicin. Kan man inte testa att ta Concerta och något mer ångest dämpande? För när Concerta gått ur kroppen så är avtänningen rätt jobbig. Då kan man få mycket ångest m.m Det är ju en av biverkningarna. Jag vet inget om Ritalin men det kanske inte ger sån jobbig avtänning. Hoppas du får hjälp snart för det förändrar ens liv och gör det lättare att gå igenom.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ida Adamsson - 23 november 2012 09:18

Jag ser att senast jag skrev något var 28 april.  Oj oj oj de va ett bra tag sen. Men jag har haft totalt fullt upp och mycket ner och upp gångar. Mest uppgångar :)    Kan säga att jag lyckades ju komma ifrån det sunkiga rummet på "stugområde...

Av Ida Adamsson - 28 april 2012 14:35

Äntligen blivit av med mitt långa vidriga hår. De va skönt att slippa se mitt långa orange hår. när jag klippte kort så försvann de orange i håret. Gött nu är ja blond med mörk utväxt :D Ligger just nu och lyssnar på metallica och bara slappar...

Av Ida Adamsson - 23 april 2012 15:57

Igår så fick jag chansen att dra..  Jag kom till en sunkig stuga som såg ut att ha stått där orörd sen 2a världskriget.  Inne luktade det mat, varje gång jag kom in så luktade det en ny maträtt. Inne på rummet luktade det unket skit.  Det var k...

Av Ida Adamsson - 21 april 2012 13:12


    Den är ju för söt.  Fasen vad jag saknar min kissemiss totte.  Jag vill ha hem han igen. Men först måste jag flytta till egen riktig bostad. Sen så ska min kisse få komma hem igen. Jag gillar att han fortfarande reagerar på min röst ...

Av Ida Adamsson - 20 april 2012 23:36


Tänkte dela med mig lite av både pinsamma videoklipp och även videoklipp som gör mig glad.  Många videoklipp är på mig o min bäste vän natta :)  Fasen vad många bra stunder hon o jag haft :)    Titta, njut, skratta     Natta ville int...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
<<< April 2011 >>>

Testa på!

Tjäna pengar på olika sätt

 

Lustjakt

Sexleksaker från Lustjakt.se

Nytt liv på 1 dag

Sök i bloggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Gästbok

Dagens citat

Dagens citat

Dagens ordspråk

Dagens ordspråk

Dagens gåta

Dagens gåta

Omröstning

Vilken årstid tycker du bäst om?
 Vinter (Jag/Tosseida hatar kyla)
 Sommar (Jag/Tosseida ÄLSKAR värme)
 Vår
 Höst

Kategorier

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards